• İnönü Mahallesi Batı Bulvarı No:99 Batıkent / Yenimahalle / Ankara

Nöroloji

NÖROLOJİ  

Nöroloji   beyin, beyin zarları, omurilik, omurilikten vücuda dağılan sinirler ve kasları etkileyen çeşitli rahatsızlıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen bir tıpta uzmanlık alanıdır. Hekim öncelikle hastadan ayrıntılı bir öykü alır, sonrasında detaylı muayene ile hastalık ön tanısını koyar. Ve tanıyı netleştirmek için bir tetkiklere, testlere başvurabilir.  

 

NÖROLOJİNİN İLGİLENDİĞİ HASTALIKLAR HANGİLERİDİR?
 

Nörolojinin başlıca hastalıkları; başta migren olmak üzere tüm baş ağrıları, unutkanlıkla seyreden Alzheimer dahil tüm demans çeşitleri, baş dönmesi, felç olarak bilinen beyin damar hastalıkları, sara olarak bilinen epilepsi, menenjitler, Parkinson hastalığı, MS de dahil miyelin bozukluğu ile giden hastalıklar uyku bozuklukları, yüzde ya da vücutta anormal kasılmalarla giden hareket bozuklukları, ALS, kas hastalıkları

 

BAŞLICA NÖROLOJİK HASTALIKLAR NELERDİR?


 

1. Beyin Damar Hastalıkları:

Halk arasında inme olarak da adlandırılan, beyini besleyen damarlarda oluşan tıkanma veya kanamalar ciddi sakatlıklara yol açabilir. Etkilenen beyin bölgesine göre değişik bulgular oluşabilir. Konuşma bozukluğu, ağızda kayma, görme bozukluğu, uyuşma, kuvvet kayıpları gözlenebilir.

 

2. Omurilik Rahatsızlıkları:

Omurilik, vücudun iletişim ağının bir parçasıdır ve beyinden kaslara sinir liflerini taşır. Omurilik yaralanmaları, kireçlenmeler, fıtıklar, felç, yürüme güçlüğü, idrar kaçırma gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.

 

3. Demans

En yaygın bilinen alt tipi Alzheimer hastalığı olan, unutkanlık, düşünce ve davranış bozukluğu, günlük yaşam aktivitelerini yerine getirememe, yürüme ve yutma sorunlarını gibi değişik bulgulara yol açan bir dizi hastalığı içerir. Yaşam süresinin artması nedeniyle demans sıklığı artmaktadır. Erken tanı ve tedavi ile hastanın bakım yükü azaltılabilir

 

4. Kas Hastalıkları:

ALS, miyastenia gravis, miyopatiler bu grup içinde yer alan başlıca hastalıklardır
Bu grup hastalıklarda sinir-kas iletiminde bozukluklar olduğu için kaslarda incelme, kas kütlesinde azalma ve kas kasılmasında bozukluk görülür.
Göz kapağında düşme, göz kaslarında zayıflığa bağlı görme bozuklukları ve çift görme, çiğneme ve yutma güçlüğü ve ileri dönemlerde de kol ve bacak kaslarında zayıflamalar izlenir. Bu hastalıkların da tanı ve tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.

 

5. Baş Ağrıları ve Migren:

Baş ağrıları ve migren, nörolojik rahatsızlıkların sık görülen bir alt grubudur. Migren, tekrarlayan şiddetli baş ağrıları, mide bulantısı ve ışığa veya sese karşı aşırı hassasiyet gibi belirtilerle kendini gösterir. Baş ağrıları, gerilim tipi baş ağrıları, küme baş ağrıları gibi çeşitli alt tiplere sahiptir.

 


HANGİ ŞİKAYETLERİN VARLIĞINDA NÖROLOĞA GİDİLİR?
 

Baş ağrısı, baş dönmesi, kol ya da bacaklarda uyuşma, karıncalanma, kuvvet kaybı, istemsiz hareketler, titreme, yüzde asimetri, ağızda kayma, ani gelişen göme kaybı, çift görme, denge kaybı, bayılma, unutkanlık, yutma güçlüğü, konuşma bozukluğu, akut gelişen ya da kronik olan bilinç bulanıklığı, sürekli uykuya meyil gibi durumlarda mutlaka bir nöroloğa başvurmalısınız.
Nörolojik hastalıklar, geniş bir yelpazede semptomlarla ortaya çıkabilir ve tedavi gerektirebilir. Uzman nörologlarımız, her bir hastalık durumu için kapsamlı bir değerlendirme yaparak, en uygun tedavi planını belirler ve hastaların yaşam kalitesini artırmak için çaba gösterirler. Sağlık sorunlarıyla başa çıkmak ve en iyi tedaviyi almak için nöroloji uzmanlarımızdan destek alın.

Bölüm Doktorlarımız

Nöroloji Hakkında Son Yazılarımız