• İnönü Mahallesi Batı Bulvarı No:99 Batıkent / Yenimahalle / Ankara

Diyabet Cerrahisi

Tip 2 diyabet

Tip 2 diyabet vücudumuzun kan şekerini düzenleyen insülin hormonuna karşı direnç kazanıldığında oluşur. Ciddi ve yaygın bir halk sağlığı sorunu olan tip 2 diyabet; kalp hastalığı, felç, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği, körlük, cilt yaraları ve sinir hasarına neden olabilir. Obezite ve tip 2 diyabet birlikteliği sıktır. Tip 2 diyabet hastalarının yaklaşık %90'ında fazla kilo veya obezite mevcuttur. 

Başlangıçta tip 2 diyabet tedavisinde kilo verme, egzersiz ve diyet gibi hayat tarzı değişiklikleri önerilir. Gerektiğinde ağızdan alınan ilaçlar kullanılır. Ancak zamanla tip 2 diyabet genellikle ilerler ve kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmak için daha yüksek doz ve daha fazla ilaç kullanımını gerektirir. Dünyada ölüme neden olan hastalıklar arasında diyabet ilk ondadır.

Tip 2 diyabet için cerrahi mümkün mü?

Obezite ve tip 2 diyabet vücut metabolizmasıyla yakından ilişkili durumlardır. Obezite için yapılan ameliyatlardan sonra kilo kaybı ile beraber tip 2 diyabetin de kontrolünün sağlandığı anlaşılmıştır. Bu nedenle diyabet hastalarında da benzer cerrahiler uygulanmaya başlanmıştır.

Günümüzde tip 2 diyabet için yapılan cerrahi işlemler, en etkili tedavilerdendir ve hemen hemen tüm vakalarda remisyon (tüm ilaçları almayı bırakabilme) veya iyileşme ile sonuçlanmaktadır. Bu nedenle tip 2 diyabeti ve fazla kilo veya obezitesi olan hastalar için cerrahi önerilebilir. Durumu çözmenin ve ilaç ihtiyacını durdurmanın en etkili yolu budur. Diyabet cerrahisi, diz protezi ve safra kesesi ameliyatı gibi yaygın yapılan ameliyatlar kadar düşük komplikasyona sahiptir ve çok güvenlidir.

Diyabet cerrahisi için kimler adaydır?

Çok sayıda bilimsel çalışma, diyabetik hastalarda vücut kitle indeksinin (BMI) 30 veya üzerinde olması durumunda cerrahiden fayda sağlanabileceğini desteklemektedir. Tip 2 diyabet hastalığınız var ve BMI 30 ve üzerindeyse, ameliyatla diyabet tedavisini düşünebilirsiniz. Diyabet cerrahisi için kesin yaş sınırı olmamakla birlikte 18 ile 60 yaşları arasında bu ameliyatlar yapılmaktadır. Ameliyat kararını doktorlarınızın açıklamaları doğrultusunda bireysel olarak vermelisiniz. 

Diyabet için ne tür ameliyatlar yapılır?

Aşağıda sıralanan cerrahi tedaviler yaygın olarak kullanılan ve diyabet üzerinde etkinliği kanıtlanmış yöntemlerdir.

1.   Gastrik Bypass: Uzun zamandır uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Bu operasyon sonrasında aldığımız yiyecekler midenin çoğunu ve ince bağırsağın üst kısmını atlayarak bağırsağa karışır. Ameliyat, hastaların yaklaşık yüzde 80'inde önemli kilo kaybı ve tip 2 diyabetin remisyonu ile sonuçlanır.

2.    Tüp mide: Tüp mide ameliyatında midenin bir kısmı çıkarılır. Kalan mide küçüktür ve yiyecekler için dar bir alan kalır. Etkili bir kilo verme ameliyatı da olan tüp mide ameliyatından sonra hastaların %40- 60'ında tip 2 diyabette remisyon sağlanır.

3.   Duodenal switch: Duodenal switch ameliyatı karmaşıktır ve gastrik bypass ve tüp mide ameliyatlarından daha yüksek komplikasyon riskine sahiptir. Bununla birlikte yapılan çalışmalarda bu operasyonun tip 2 diyabetin remisyonu veya iyileşmesini sağlamada en etkili yöntem olduğunu göstermektedir.

4.    Tüp mide ve duodenoileal bypass: Bu ameliyatta mide, tüp mide ameliyatında olduğu gibi bir tüp haline getirilir. Tüp midenin hemen altındaki ince bağırsak daha sonra kesilir ve daha aşağıda bulunan bağırsak halkasına yeniden bağlanır. Bu operasyonun sonuçları son derece umut vericidir.

Yarar ve riskler

Tip 2 diyabet, erken ölümün önde gelen nedenlerinden olup kalp hastalığı, görme problemleri, felç ve böbrek yetmezliği gibi birçok önemli soruna yol açmaktadır. Son yıllarda cerrahideki gelişmeler nedeniyle birçok tip 2 diyabet hastasının hayatı kurtarılabilmekte ve yaşam kalitesi iyileştirilebilmektedir. Her cerrahide olduğu gibi diyabet cerrahisinin de bazı riskleri vardır. Ancak bu riskler azdır ve diyabet cerrahisi güvenli ameliyatlar arasında yer almaktadır. Uzun vadede diyabet ve komplikasyonlarına bağlı problem riski, çoğu hasta için cerrahi işlem riskinden çok daha fazladır.

Cerrahi ile diyabet ne oranda kontrol altına alınmaktadır?

Diyabet için yukarıda sıralanan cerrahi tedavi seçenekleri aynı zamanda obezite tedavisinde de uygulanmaktadır. Tüp mide ameliyatı %40-60 oranında ve gastrik bypass ameliyatı %80 ile 90 oranında ilaç kullanmayı bıraktıracak kadar diyabeti kontrolü sağlamaktadır. Cerrahi ile ilacı tamamen bırakamayan hastalarda ise daha düşük doz ve daha az sayıda ilaçla kan şekeri kontrolü sağlanmaktadır.

Alanında deneyimli genel cerrahi uzmanlarımız, tip 2 diyabet hastalığınız nedeniyle en uygun cerrahi seçenekler konusunda sizleri bilgilendirmek için her zaman yanınızdadır.

Sağlıklı günler dileklerimizle.

Bölüm Doktorlarımız

Diyabet Cerrahisi Hakkında Son Yazılarımız