• İnönü Mahallesi Batı Bulvarı No:99 Batıkent / Yenimahalle / Ankara

Yaşlılık Hastalıkları

Geriatri (Yaşlı Hekimliği), 65 yaş ve üstündeki hastalarla bütüncül bir bakış açısıyla ilgilenen, koruyucu hekimlik uygulamalarını, tanı ve tedavi ve hasta takibini diğer tıp branşları ile koordinasyon halinde yürüten bir klinik tıp bilimi dalıdır. Dâhiliye uzmanı hekimlerin yan dal uzmanlığı eğitimi alarak uzmanlaştıkları bir bilim alanıdır. Modern sağlık altyapısı bulunan ülkelerde yaşlıların bir hastalık durumu oluşmaksızın başvurduğu, rutin takibini yaptırdığı bölüm geriatridir.

Niçin Geriatri?

            Çünkü nüfus yaşlanmakta ve yaşam süresi uzamaktadır. Geriatri bölümünün hedefleri; sağlıklı yaşlanma ve yaşlının mevcut sağlığını korumak, hastalığını tedavi etmek ve mümkünse yaşam kalitesini iyileştirmektir.

            Yaşlılık döneminde, yaşamın diğer dönemlerine göre hastalık riskleri artar.

            Yaşlılık döneminde hastalıkların belirtileri, diğer yaş gruplarından farklılık gösterir.

            Yaşlılık döneminde ilaçların yan etkileri ve etkileşimlerine daha hassas olunur.

            Yaşlılık döneminde hastalığın seyri çok daha hızlı değişebilir.

            Yaşlılık döneminde hekim-hasta yakın işbirliği çok daha önemlidir.

Geriatri, yaşlı hastalar için bir koordinasyon branşıdır 

           Geriatri uzmanı hekimler, yaşlılık dönemi hastalıklarına ve yaşlılık döneminde sağlığa bağlı yaşam kalitesinin arttırılmasına odaklanır. Geriatirstler, yaşlılıkta sık görülen hastalıkları ve komplikasyonlarını ve bir sağlık sorunun yaşa bağlı mı hastalık kaynaklı mı olduğunu değerlendirebilirler. Geariatri uzmanı hekimler hastalıklar henüz ortaya çıkmadan tıbbi öngörüler ortaya koyarak önleyici tedaviler planlayabilirler.

            Yaşlılarda sık görülen ancak özel olarak sorgulanmaz ise gözden rahatlıkla kaçabilen depresyon, erken evre demans (bunama), idrar kaçırma (inkontinans), uyku bozuklukları, beslenme bozukluğu, kas erimesi (sarkopeni), kas-eklem rahatsızlıkları gibi hastalıkların tedavisi ve önlenmesi için oldukça etkili bir bölümdür. Geriatri bölümünde hastanın tıbbi, sosyal ve günlük yaşam öyküsü alındıktan sonra kapsamlı bir fizik muayene yapılır. Yaşlının yaşam şartları, kaygı, korku ve beklentileri, bağımsızlık durumu değerlendirilir. Bu değerlendirmeleri yaparken sıklıkla yaşlılar için özel olarak düzenlenmiş testler kullanılır. Geriatri hekimi, bu süreçte nöroloji, üroloji, fizik tedavi, beslenme ve diyetetik uzmanları ve klinik psikologlar ile birlikte çalışmayı planlayabilirler. Çünkü zihin, beden ve ruh sağlığı bir bütündür ve birbirlerini etkilemektedirler.

Geriatri bölümüne 65 yaş ve üzerindeki tüm bireyler başvurabilir

            Her türlü dâhili hastalığı olanlar (şeker, tansiyon, kolesterol yüksekliği, guatr, böbrek hastalığı, mide-barsak hastalıkları, kan hastalıkları, kemik erimesi gibi), özellikle birden fazla hastalığı bulunan, çok sayıda ilaç kullanan, ilaçlarının düzenlenmesi gereken, beslenme bozukluğu olan hastalar geriatri bölümünden en çok faydayı görenlerdir. Yaşlılarda beslenme bozukluğu, unutkanlık, uykusuzluk, sık sık düşme, denge kaybı ve idrar kaçırma gibi şikayetleri olan hastalar için ideal başlangıç noktası geriatri bölümüdür.

Sağlıklı yaşlanmak isteyen herkes geriatri bölümlerine başvurabilir

            Geriatri bölümünde hastaya sağlıklı yaşlanma konusunda önerilerde bulunulur. Bireyin yaşam tarzında değişiklik yapabilmesi için rehberlik yapılır. Her yıl yapılması gereken tetkikler, taramalar (kanser, kemik erimesi gibi) yapılabilir. Koruyucu aşılar konusunda bilgi verilir. Dolayısıyla sağlık kontrolünden geçmek isteyen yaşlı bireyler de geriatri bölümüne başvurabilirler. Yaşlı yakınları yaşlıların geriatri bölümünde takip edilmesi için inisiyatif alabilirler.

            Yanı başınızda ileri yaşta bir yakınınız var ve sağlık kontrolü mü yaptırmak istiyorsunuz? Bunun için Geriatri bölümünden başlamanız mantıklı olabilir.

            Sizlere ve ileri yaşta hastalarımıza hizmet etmek için bir telefon kadar yakınız.

            Çünkü sağlık hayata değer katar.

Bölüm Doktorlarımız

Yaşlılık Hastalıkları Hakkında Son Yazılarımız