• İnönü Mahallesi Batı Bulvarı No:99 Batıkent / Yenimahalle / Ankara

Depresyon

Depresyon bir duygudurum bozukluğu olup kalıcı bir üzüntü hissi ve ilgi kaybına neden olur. Depresyon; düşüncelerimizi, hislerimizi ve davranışlarımızı etkileyerek duygusal ve fiziksel sorunlara yol açabilir. Depresyonlu hastalar hayatın anlamsız ve yaşamaya değer olmadığını düşünebilirler ve günlük aktiviteleri yapmakta zorlanabilirler. Bazen uzun süre tedavi gerektirse de depresyon ilaç ve psikoterapi ile tedavi edilebilir.

Depresyon hastalarında semptomlar günün büyük bir kısmında ve hemen her gün ortaya çıkar. Bu hastalarda üzüntü, umutsuzluk, küçük meselelerde bile öfke patlamaları, sinirlilik, günlük aktivitelerin çoğuna karşı ilgi veya zevk kaybı, uyku bozuklukları, enerji eksikliği, iştahta azalma veya artma, kaygı, huzursuzluk, değersizlik veya suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri, sırt ağrısı ve baş ağrısı gibi semptomlar sıklıkla görülür. Depresyon semptomları yaş gruplarına göre farklılık gösterebilir. Örneğin çocuk ve gençlerde üzüntü, sinirlilik, okula gitmeyi reddetme, aşırı hassasiyet, sosyal etkileşimden kaçınma gibi belirtiler görülürken ileri yaşlarda hafızada zayıflama, kişilik değişiklikleri, uyku sorunları, evde kalmayı tercih etme ve intihar düşüncesi gibi belirtiler görülebilir.

Neden depresyona gireriz?

Depresyonun nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak pek çok ruhsal hastalıkta olduğu gibi bazı faktörler depresyona da neden olabilirler. Beyinde nedeni tam olarak bilinemeyen biyolojik değişiklikler ve nörotransmitter denen iletici moleküllerde değişiklik, hormonal değişiklikler ve genetik özellikler bu faktörlerden bazılarıdır. Düşük benlik saygısı, ruhsal travma yaşatan olaylar, alkol ve madde bağımlılığı, ciddi bir hastalık varlığı ve bazı ilaçlar gibi kişisel ve çevresel özellikler depresyonu tetikleyebilir.    

Depresyon tanısı nasıl konur?

Ruh sağlığı ve hastalıkları (psikiyatri) doktorlarına başvuran hastaların fizik muayenesi; laboratuvar testleri; düşünce, duygu ve davranışların değerlendirilmesi ve ruh sağlığını ölçen testlerin yapılması ile depresyon tanısı konulabilir.

Depresyon tedavisi nasıl yapılır?

Pek çok depresyon hastasının tedavisinde ilaçlar ve psikoterapi etkili olur. Ağır depresyon olgularında ise hastanede yatarak tedavi gerekebilir.

Depresyon tedavisinde kullanılan çok çeşitli antidepresan ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar genellikle düşük yan etki profiline sahiptirler ve beyinde nörotransmitter düzeylerini düzenleyerek etki gösterirler. Her ilaç her depresyon hastasında istenen etkiyi göstermeyebilir. Arzu edilen tedavi sonuçlarına ulaşabilmek ve size en uygun tedaviyi bulmak için birkaç ilaç değişimi gerekebilir. Depresyon ilaçlarını aniden kesmek veya dozları atlamak depresyonun kötüleşmesine neden olabilir. Antidepresan ilaçların doktor kontrolünde ve düzenli kullanılması önerilir.

Psikoterapi, konuşma terapisi veya psikolojik tedavi olarak da isimlendirilir ve depresyon tedavisinde sıklıkla kullanılır. Özellikle, kognitif davranışsal terapi ve interpersonal terapi depresyon tedavisinde etkin yöntemlerdir. Psikoterapi teknikleri, sorunlarla baş etmeyi, kriz yönetmeyi, umutsuzluk ve öfke gibi duyguları hafifletmeyi ve sıkıntıyı kabul ve tolere etmeyi kolaylaştırır.

Ağır veya ilaçlara iyi cevap vermeyen depresyon olgularında elektrokonvulzif terapi ve transkranial manyetik uyarım gibi tedavi seçenekleri de kullanılabilir.

Depresyon, kişilerin kendi başlarına tedavi edebileceği bir hastalık değildir. Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız mümkün olan en kısa sürede bir ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı ile görüşün. Tedavi görmek konusunda tereddütleriniz varsa veya isteksizseniz, bir arkadaşınızla veya sevdiğiniz, güvendiğiniz bir insanla dertlerinizi paylaşın. 

Sağlığınız için her zaman yanı başınızdayız.

Siz sağlıklı olun yeter.                        

Bölüm Doktorlarımız

Depresyon Hakkında Son Yazılarımız