• İnönü Mahallesi Batı Bulvarı No:99 Batıkent / Yenimahalle / Ankara

Kalbe Bağlı Göğüs Ağrısı

Anjina pektoris, göğüste ağrı, sıkışma ve baskı hissidir. Kalp kasının kan akımı ile oksijen gereksinimi arasındaki dengesizliğin ortaya çıkardığı iskemi nedeniyle oluşur. Koroner arter hastalığı olan hastaların yaygın ve ilk ortaya çıkan semptomlarından biridir. 

Kalp atardamarlarının (koroner arterler) içinde plak birikimi sonucu damarlarda daralma meydana gelir ve kalp kası yeterince beslenemez. Bu da kalbin vücuda kan pompalama fonksiyonunda zorlanmalara neden olur. Kalp bu durumu düzeltmek için daha sert ve daha hızlı atar. Sonuçta göğüsten sırta, omuzlara, boyuna veya çeneye yayılabilen rahatsızlık, ağırlık veya sıkışma hissi oluşabilir. Anjina pektoris yaşayan insanlar, bu ağrıyı “hafif donuk bir ağrı” olarak tanımlarlar.  

Anjina pektoris ile kalp krizi (miyokard enfarktüsü) belirtileri birbirine çok benzerdir ve belirtileri yaşayan insanlar bu durumdan oldukça tedirgin olurlar. Bu nedenle ivedilikle hastalığın tanısı konulmalıdır. Anjina pektorisi tetikleyen nedenler öğrenilmeli ve semptomlar yaşandığında neler yapılacağı konusunda hasta bilgilendirilmelidir. Angina genellikle egzersiz, yemek yeme, soğuğa maruz kalma veya duygusal stres ile ortaya çıkar, yaklaşık 1-5 dakika sürer ve dinlenme veya nitrogliserin ile hafifler.   

Anjina pektorisi tetikleyen durumların öğrenilmesi ve bu durumlarla nasıl başa çıkılacağının planlaması kritik öneme sahiptir. Örneğin; fiziksel harekette artış (efor) nedeniyle anjina ortaya çıkarsa yavaşlayın veya dinlenme molaları verin. Ağır bir yemekten sonra anjina ortaya çıkıyorsa, sizi çok tok hissettiren büyük öğünlerden ve ağır yemeklerden kaçının. Stresle birlikte anjina ortaya çıkıyorsa, üzücü veya strese sokan durumlardan kaçınmaya çalışın ya da kaçınılması mümkün olmayan stresle başa çıkmanın yollarını öğrenin. Tetikleyen unsur her ne olursa olsun, anjina varlığı kalbin dinlenmesi ve yaşam tarzınızda değişiklik yapmanız gerektiğinin bir işaretidir. Bunun yanı sıra, anjinanın ana nedeni olan aterosklerozun tedavisi de planlanmalıdır.

Göğüs ağrısı, göğüste rahatsızlık, sıkışma hissi kalp krizi ya da anjina belirtisi olabilir. Eğer size daha önce anjina teşhisi konulmamışsa ve bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz. Yaptığınız işi bırakın, hemen 112 Acil Sağlık Hattı’nı arayın ve tıbbi destek talep edin.  

Anjina teşhisi konulmuş bireyler ise anjina atakları sıklaşmışsa uzman hekimlere başvurmalıdır. Anjina hastalarının acil eylem planları olması gerektiği unutulmamalıdır.

Hem hastalığın teşhis ve takibinde hem de eylem planının oluşturulması için alanında uzman kardiyolog hekimlerimiz her zaman yanınızdadır.

Siz sağlıklı olun yeter.

Bölüm Doktorlarımız

Kalbe Bağlı Göğüs Ağrısı Hakkında Son Yazılarımız